Det du behöver veta om kolesterol

Kolesterol

Kolesterol är ett fettämne som kroppen bildar själv, men som vi också får i oss lite av med maten. Kolesterol är nödvändigt för kroppens alla celler och det transporteras runt i kroppen med blodet. Om vi har för mycket kolesterol i blodet kan det  fastna och lagras in  i blodkärlens väggar vilket ökar risken för  hjärt- kärlsjukdom. Det är därför viktigt att hålla kolesterolvärdena på en låg nivå.

Läs mer om kolesterol hos Hjärt Lungfonden (https://www.hjart-lungfonden.se/Sjukdomar/Halsa/Hogt-kolesterol/ ).

Hjärt- och kärlsjukdomar är den vanligaste dödsorsaken i Sverige och forskning visar att det finns ett samband mellan dessa sjukdomar och våra matvanor.  Det är framför allt fettkvaliteten i maten vi äter som påverkar kolesterolvärdet. Äter man till exempel livsmedel och mat som innehåller mycket mättat fett och transfett så ökar det mängden kolesterol i blodet.. Om man däremot väljer livsmedel med mer omättat fett, både enkelomättat och fleromätt, så  bidrar det till lägre kolesterolvärden vilket minskar risken för hjärt-kärlsjukdom.

I kroppen skiljer man på det så kallade ”onda” kolesterolet (LDL=low density lipoprotein) som är det som kan lagras i blodkärlen, och det så kallade ”goda” kolesterolet (HDL=high density lipoprotein) som hjälper till att städa i blodkärlen. Med bra matvanor kan man sänka det onda kolesterolet, och med motion och fysisk aktivitet kan man få mer av det goda kolesterolet.