Det du behöver veta om kolesterol

Kolesterol

Kolesterol är ett ämne som många gånger har en negativ klang. Ämnet är nödvändigt för kroppens alla celler men det fastnar i blodkärlens väggar vilket kan leda till hjärt- och kärlsjukdomar. Det är därför viktigt att hålla kolesterolvärdena på en bra nivå.

Läs mer om kolesterol hos Hjärt Lungfonden (https://www.hjart-lungfonden.se/Sjukdomar/Halsa/Hogt-kolesterol/ ).

Hjärt- och kärlsjukdomar är den vanligaste dödsorsaken i Sverige och forskning visar att det finns ett samband mellan dessa sjukdomar och matvanor.  Fettet i maten vi äter påverkar blodfetterna, det är många faktorer som påverkar dessa. Äter man till exempel mat med mycket mättade fettsyror och transfettsyror får man i ofta en sämre sammansättning av blodfetter. Om man får en större andel fleromättade fetter i maten kan bidra till  minska risken för sjukdomar i hjärta och kärl.

Det så kallade onda kolesterolet, LDL (low density lipoprotein) bidrar till att fett lagras i blodkärlen. Om det finns mycket LDL-kolesterol i blodet ökar risken att just LDL oxiderar (härsknar) vilket innebär att kolesterolrester, kolesterol och fett fastnar i kärlen och gör att blodcirkulationen försämras.