Dessa råvaror används vid tillverkning

Så tillverkas margarin i verkligheten

Det finns många funderingar och missuppfattningar kring vad margarin är och hur det faktiskt tillverkas. Förvirringen är så stor att Metros ”Hälsogranskaren” gjort en granskning av ett margarin-rykte på Facebook i artikeln ”Nej, margarinet är inte alls fullt med kemikalier”.

Tre enkla steg

Osäkerhet är aldrig bra, särskilt inte när det gäller livsmedel. Därför kan det vara på sin plats att reda ut begreppen kring tillverkningen av margarin. Tillverkningen varierar naturligtvis en del beroende på tillverkare, men så här tillverkar Unilever sitt margarin i Helsingborg:
1. I det första steget blandas de fettlösliga ingredienserna, vegetabiliska oljor, de viktiga vitaminerna A- och D, arom samt lecitin, samman. Lecitin gör att olja kan blandas med vatten. Det lecitin som används kommer från sojabönor eller solrosfrön.
2. Samtidigt blandas vatten, mjölk och salt samman i ett annat kärl. Ibland tillsätts även citronsyra eller mjölksyra för att ytterligare förhöja smaken. Syran har dessutom en naturligt konserverande effekt.
3. Ingredienserna blandas, rörs och kyls så att margarinet får en fast konsistens. Därefter fylls det i byttor och margarinet är färdigt att transporteras ut till butikerna.

Margarin består alltså i grunden av vegetabiliska oljor som blandas med vatten, salt och ibland mjölk – det beror lite på vilken margarinprodukt som tillverkas. Det är inte heller någon komplicerad process och du skulle till och med kunna göra ditt eget margarin hemma, se ”Gör ditt eget margarin” (länk).