Myter

Plastkulor i margarin?

Ett gammalt men seglivat rykte om margarin är att det skulle innehålla plastkulor. Detta är just ett rykte – det har aldrig funnits, finns inte, och kommer aldrig att finnas plastkulor i margarin.

I en artikel i Folkvett berättar Unilevers dietist Eva Skoog mer om historien bakom ryktet kring plastkulor.

”Det finns flera olika teorier om hur ryktet om plastkulor i margarin har uppstått, vilket också beskrivits av Bengt af Klintberg i boken Råttan i pizzan (1986). En teori är att ungefär samtidigt med de bredbara margarinerna lanserade Bofors en tandkräm som innehöll små plastkulor som hade en milt slipande effekt som skulle förbättra rengöringseffekten. Genom en sammanblandning trodde man att plastkulor även fanns i margarin och att det var därför det gick att bre direkt från kylskåpet. En annan anledning till ryktet kan vara att om man tittar på margarin i ett mikroskop, kan de vatten-/mjölkdroppar som är emulgerade i fettet se ut som små runda kulor. Ryktet om plastkulor var särskilt vanligt bland radikala studenter. Dessa såg dåvarande Margarinbolaget som en del i en stor multinationell koncern som var mer intresserade av att tjäna pengar än att se till konsumentens bästa. Flora-affischer med texten ”rikt på livsnödvändigt fleromättat fett” målades med extra text, ”rikt på plast”.”

Läs hela artikeln om plastkulor i margarin här.  http://www.vof.se/folkvett/ar-2002/nr-4/plastkulor-i-margarin/

Margarin innehåller:

  • Vegetabiliska oljor
  • Vatten och ibland också någon form av mjölk
  • Salt
  • Emulgeringsmedel
  • Citronsyra
  • A- och D-vitamin

 

Här kan du läsa mer om varje ingrediens i margarin: http://www.margarinrattochslatt.se/vad-innehaller-margarin

Är du sugen på att prova på göra ditt eget margarin hittar du en guide här: http://www.margarinrattochslatt.se/tillverkning/tillaga-eget-margarin-steg-steg