use left or right arrow keys to navigate the tab,
Page First page Last page More pages Next page Previous page
Press Enter or Space to expand or collapse and use down arrow to navigate to the tab content
Click to read more about this recipe
Includes
Your webbrowser is outdated and no longer supported by Microsoft Windows. Please update to a newer browser by downloading one of these free alternatives.
Det är få som vet skillnaden mellan bäst före-datum och sista förbrukningsdatum. Båda två är hållbarhetsmärkningar, men syftar till två olika saker.

Efter uttrycket "bäst före" ska dag, månad och år stå. För livsmedel med en hållbarhet om högst tre månader räcker det med att det står dag och månad. Om hållbarheten är längre än 18 månader behöver bara året anges, till exempel "bäst före utgången av 2017". Med detta menas att livsmedlet är bäst före den 31 december 2017

Ser man till livsmedel som margarin används bäst före-datum i störst utsträckning. Datumet handlar inte om hur länge det är säkert att äta livsmedlet utan till och med vilket datum det enligt tillverkaren, förväntas behålla sin kvalitet. Det vill säga smak, färg och konsistens, detta kan dock behållas även efter passerat bäst före-datum. Margarin precis som vanliga oljor och annat matfett härsknar med tiden, vilket innebär att det börjat lukta och smaka illa.

Bästa tipset är att titta, lukta och smaka på maten. Våga lite på dina sinnen – känns maten okej är den förmodligen det.