Margarin som pålägg

Margarin är bredbart och gott direkt från kylen till smörgåsen. Dessutom är det bra för vår hälsa då det innehåller omättade fetter. Vissa livsmedel gör mer gott för människan och miljön än andra, och med små förändringar kan vi göra stor skillnad. Som att välja margarin i stället för smör på smörgåsen.

Livsmedelsverket rekommenderar att vi ska äta mer vegetabiliska och växtbaserade livsmedel för att leva hälsosamt. Baljväxter, grönsaker, rotfrukter, fullkorn och oljebaserade matfetter toppar listan. Titta också efter nyckelhålet. Livsmedel märkta med nyckelhålet har bra fettkvalitet, innehåller mer fiber och fullkorn och mindre socker och salt.

Genom att äta mindre animaliska produkter som smör och ost minskar vi också vårt klimatavtryck. Livsmedel från växtriket, däribland matfetter baserade på vegetabiliska oljor, har lägre klimat- och miljöpåverkan än produkter från djurriket, enligt bland annat Sveriges Lantbruksuniversitet, Sveriges tekniska forskningsinstitut, SP och FN:s miljöprogram UNEP.

Referenser

Sveriges lantbruksuniversitet, Institutionen för energi och teknik, Rapport 077 ISSN 1654-9406 Uppsala 2014

Sveriges tekniska forskningsinstitut, SP

FN:s miljöprogran UNEP