use left or right arrow keys to navigate the tab,
Page First page Last page More pages Next page Previous page
Press Enter or Space to expand or collapse and use down arrow to navigate to the tab content
Click to read more about this recipe
Includes
Your webbrowser is outdated and no longer supported by Microsoft Windows. Please update to a newer browser by downloading one of these free alternatives.
Kolesterol är ett fettämne som kroppen bildar själv, men som vi också får i oss lite av med maten. Kolesterol är nödvändigt för kroppens alla celler och det transporteras runt i kroppen med blodet. Om vi har för mycket kolesterol i blodet kan det fastna och lagras in i blodkärlens väggar vilket ökar risken för hjärt- kärlsjukdom. Det är därför viktigt att hålla kolesterolvärdena på en låg nivå.

Kolesterol

Läs mer om kolesterol hos Hjärt Lungfonden.

Hjärt- och kärlsjukdomar är den vanligaste dödsorsaken i Sverige och forskning visar att det finns ett samband mellan dessa sjukdomar och våra matvanor.  Det är framför allt fettkvaliteten i maten vi äter som påverkar kolesterolvärdet. Äter man till exempel livsmedel och mat som innehåller mycket mättat fett och transfett så ökar det mängden kolesterol i blodet.. Om man däremot väljer livsmedel med mer omättat fett, både enkelomättat och fleromätt, så  bidrar det till lägre kolesterolvärden vilket minskar risken för hjärt-kärlsjukdom.

I kroppen skiljer man på det så kallade ”onda” kolesterolet (LDL=low density lipoprotein) som är det som kan lagras i blodkärlen, och det så kallade ”goda” kolesterolet (HDL=high density lipoprotein) som hjälper till att städa i blodkärlen. Med bra matvanor kan man sänka det onda kolesterolet, och med motion och fysisk aktivitet kan man få mer av det goda kolesterolet.

På Livsmedelsverket hemsida hittar du mer information om vad du kan göra för att minska risken för hjärt-och kärlsjukdomar.