Your webbrowser is outdated and no longer supported by Microsoft Windows. Please update to a newer browser by downloading one of these free alternatives.
Det finns ett mycket stort utbud av matfetter att välja bland ute i butikerna och det kan vara svårt att veta vad man ska välja. Enligt livsmedelsverkets näringsrekommendationer och kostråd bör vi för hälsans skull välja flytande fett, som olja eller flytande margarin till matlagning och bakning.

Till smörgåsen är det bra att använda matfetter märkta med Nyckelhålet, då de innehåller begränsat med både mättat fett och salt. Mer information om Nyckelhålet hittar du här.

Matfett står för cirka en sjättedel av det fett vi äter, resten är fett från t ex mjölk, ost, grädde , kött, charkuterier, bakverk och choklad. Fett består av både mättat, enkelomättat och fleromättat fett i olika proportioner. Mättat fett är mindre bra för hälsan, då det kan höja våra blodfetter. Det omättade fettet har däremot mer positiva egenskaper - och kan bidra till sänkta blodfetter. Flytande och mjuka fetter, såsom oljor och flytande och mjuka margariner, innehåller framförallt omättat fett. Genom att minska på mättat fett och byta ut det till fleromättat fett i maten kan du bidra till att minska risken för hjärt- och kärlsjukdomar.

Läs mer om kostrekommendationer och vad du kan göra för att följa dem i artikeln ”Vad innebär de senaste kostråden?