Your webbrowser is outdated and no longer supported by Microsoft Windows. Please update to a newer browser by downloading one of these free alternatives.
Livsmedelsverket är den myndighet i Sverige vars uppdrag är att informera oss konsumenter om en näringsriktig kost och det gör de genom kostråd. De ska hjälpa oss att göra bra och medvetna val när det kommer till hälsosam och säker mat. Kostråden har fokus på att äta hälsosamt och samtidigt ta hänsyn till miljön. Underlag till de nationella kostråden är Nordisk näringsrekommendationerna från 2012.

Kostråd

Med de senaste kostråden vill Livsmedelsverket att vi äter mindre mättat och mer omättat fett, att vi äter mindre kött och istället väljer mer vegetabiliska livsmedel. Detta är viktigt både för hälsan och miljön. Vilka är kostråden, vad är det vi bör förändra?

Vaxtkraft Margarin ratt och slatt

Öka - byt ut - begränsa

Råden går ut på att det är olika livsmedel som vi bör öka vårt intag av, byta ut eller begränsa. Bilden till höger illustrerar detta. Med dessa enkla råd kan du förändra dina matvanor på ett sätt så att du ökar möjligheten för en bättre hälsa på sikt.

Öka på - grönsaker, brukt, bär, fisk, nötter och frön

Byt ut - spannmålsprodukter av vitt/siktat mjöl till produkter av fullkorn
Byt ut - Smör och smörbaserade matfetter till vegetabiliska oljor och oljebaserade matfetter
Byt ut - Feta mejeriprodukter till magra

Begränsa - intag av rött kött, charkprodukter, salt, alkohol samt drycker och livsmedel med tillsatt socker.