Your webbrowser is outdated and no longer supported by Microsoft Windows. Please update to a newer browser by downloading one of these free alternatives.
Vad vi äter påverkar hur vi mår, både på ut- och insidan. Och även om människor är olika så visar forskningen att några saker är viktiga för alla. Det handlar om att äta mycket frukt och grönt, att välja mer fullkornsalternativ och mat med bra fettkvalitet. För vi behöver få i oss fett; fett ger energi, innehåller viktiga fettsyror och vitaminer och behövs för att bygga cellväggar. Dessutom ger fett maten smak. Det viktiga är att välja rätt sorts fett, snarare än att äta mindre fett!

Vad gör att ett fett är bra eller dåligt?

Fett består av mättade, enkelomättade och fleromättade fettsyror, ibland också transfettsyror. Mättat fett och transfett höjer blodets kolesterolvärde vilket är ohälsosamt  för hjärta och kärl. Det har också viss negativ  påverkan på blodtrycket och sockeromsättningen. Mättat fett finns framför allt i animaliska livsmedel och fetter som till exempel smör, kött, ost, , grädde och korv. I enlighet med de nordiska näringsrekommendationerna bör man därför byta ut livsmedel som innehåller mycket mättat fett till livsmedel med mer enkel- och fleromättat fett, som vegetabiliska oljor, mjuka och flytande margariner,  fisk, och gärna också nötter, mandlar och fröer. Inga svårigheter egentligen, alltså!

Enligt de Nordiska näringsrekommendationerna bör 25-40 procent av vårt totala energiintag komma från fett. Minst två tredjedelar av fettet bör vara goda enkelomättade och fleromättade fetter. Mättat fett bör begränsas till mindre än 10 procent av vårt totala energiintag. Idag äter vi på tok för mycket mättat fett och vi bör öka andelen omättat fett.

På vilket sätt kan margarin vara bra för hälsan?

Att välja margarin, gärna mjuka eller flytande, är ett enkelt sätt att varje dag få i sig bra fleromättade fetter. Livsmedelsverket betonar att valet av matfett är avgörande för att uppnå en hälsosam fettkvalitet i kosten som helhet.Det är viktigt för alla, inte bara för dem som har höga kolesterolvärden.

Att margarin dessutom enligt lag är berikat med A- och D-vitaminer gör det inte sämre! Margarin är en viktig källa till dessa vitaminer. Dessutom innehåller margarin livsviktiga fettsyror som kroppen inte kan tillverka själv i kroppen, utan som vi måste få i oss dessa via maten.

Blir man tjock av margarin?

Nja, vikten påverkas främst av hur mycket energi man konsumerar, oavsett om det kommer från fett, protein eller kolhydrater. Viktökning är ett resultat av en obalans mellan hur mycket kalorier vi får i oss och hur mycket energi vi gör av med, och alltså inte en direkt följd av fettet i kosten. Vid måttligt dagligt intag ger margarin ett tillskott av bra fetter utan alltför mycket kalorier. Lättmargarin innehåller färre kalorier och är ett utmärkt alternativ för den som vill hålla vikten.

Jag har läst att man kan utveckla allergier av att äta margarin – stämmer det?

Nej, det är en missuppfattning som det inte finns några belägg för. Det är fler med mjölkallergi som äter mjölkfritt margarin, det är inte margarinet som orsakat allergin, utan de äter margarin just för att de ÄR allergiska (mot mjölk).