use left or right arrow keys to navigate the tab,
Page First page Last page More pages Next page Previous page
Press Enter or Space to expand or collapse and use down arrow to navigate to the tab content
Click to read more about this recipe
Includes
Your webbrowser is outdated and no longer supported by Microsoft Windows. Please update to a newer browser by downloading one of these free alternatives.
Margarin innehåller vanliga ingredienser som finns i massor av andra livsmedel. Till största del består det av olja, fett, vatten och eventuellt någon form av mjölk.

Margarin baseras på vegetabiliska oljor och de som används mest och är vanligast är rapsolja, solrosolja, linfröolja, olivolja och palmolja. Palmolja har en neutral smak och är fastare i konsistensen, för att ge margarinet en lagom krämig konsistens. Palmolja finns också i många andra livsmedel. Välj gärna ett margarin med hållbart producerad och certifierad palmolja.

Alla oljor som används till livsmedel förädlas, för att ta bort oönskad smak, lukt och färg, samt ämnen som finns naturligt i oljan men som kan förkorta oljans hållbarhet, t ex järn, och fria fettsyror. Vid förädlingen (reningen) används endast godkända ämnen, flera av dem är för övrigt godkända livsmedelstillsatser. Det är ingen skillnad på oljan i margarin och olja som finns att köpa i butik.

Många margariner innehåller någon form av mjölk, det kan vara skummjölk, lättfil, vassle eller kärnmjölk. Mjölken bidrar med smak, arom och fyllighet. Margarin som inte innehåller mjölk innehåller i stället vatten.

Men att blanda olja och vatten/mjölk, det går väl inte? Jo, det är möjligt om man lägger till emulgeringsmedel kan blanda sig med både olja och vatten och som gör att oljan och vattnet går att binda ihop. Ett vanligt exempel på emulgeringsmedel är lecitin som finns naturligt i äggula, sojabönor och solrosfrön.Det som vanligtvis används i margarin idag är solroslecitin.

Margarin inehåller dessutom nyttiga och viktiga vitaminer, som till exempel A- och D-vitamin. A-vitaminet är viktigt för syn och hud, medan D-vitaminet är viktigt för skelett och tänder. D-vitamin hjälper även kroppen att absorbera kalcium och fosfat. margarin innehåller även en hel del E-vitamin, som finns naturligt i de vegetabiliska oljorna.

I margarin hittar man vanligt koksalt, det finns där för smakens skull, men fungerar också som konserveringsmedel. Mängden salt varierar mellan olika sorter. Lättmargarin är mer känsligt för bakterier och mögel och då behövs ytterligare konserveringsmedel, såsom kaliumsorbat, som är ett annat sorts salt. Citronsyra som bidrar till både hållbarhet och en lagom syrlig smak.

Faktum är att det faktiskt är ganska enkelt att tillverka margarin. Klicka här för att se en film på hur du gör det hemma i ditt eget kök!